Het persoonlijke logboek!
Het is voor een trainer altijd van belang om de juiste werkvormen toe te passen om leren te stimuleren en deelnemers te enthousiasmeren. In deze blog besteden wij aandacht aan de werkvorm "logboek" dat met succes wordt toegepast en ondersteund op LearningStone. Wij spreken met Annelies Tegel, directrice van de TrainersAcademie die veel ervaring heeft met het gebruik van logboeken tijdens trainingen.
Het persoonlijke logboek!
Tijdens een blended training leer je door materiaal door te nemen, oefeningen te doen en interacties aan te gaan met de trainer en andere deelnemers, on- én offline.
De leerpsychologische wetenschap heeft door de jaren heen laten zien dat diepte van verwerking, herhaling én spacing allemaal belangrijk zijn om niet alleen het geleerde te onthouden, maar ook om het te leren toe te passen. Spacing is hierbij het fenomeen dat je leermomenten uit elkaar moet trekken om goed te leren.
Een werkvorm die al deze principes ondersteunt is het logboek. Hierbij vraagt de trainer de deelnemer om tijdens of na de training te reflecteren over het geleerde door dit op te schrijven. Dit kan natuurlijk op papier, maar nog makkelijker is het om een logboek in LearningStone op te nemen, zodat het niet kwijt raakt en zodat de trainer ook mee kan kijken, als dat de bedoeling is. Onder aan deze blog geven wij aan hoe je dit doet.
De TrainersAcademie - de opleider van trainers die ons vaker heeft geïnspireerd met interessante werkvormen - gebruikt vaak een logboek tijdens trainingen. Wij vroegen daarom aan Annelies Tegel (directrice van de TrainersAcademie) wat de aandachtspunten zijn.
Annelies Tegel: Tijdens onze tweejarige opleiding tot AcademieTrainer gebruiken wij altijd een logboek. Een logboek helpt deelnemers verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces, het stimuleert wat wij eigenaarschap noemen en zelfsturing.
"Bijna alles is daarvan afgeleid: een logboek dwingt deelnemers om na te denken over wat ze hebben geleerd, hoe ze dat hebben ervaren en hoe ze het kunnen toepassen; daarnaast helpt het terugblikken om patronen zichtbaar te maken: wat werkt goed? Waar loop ik steeds tegenaan?
Een logboek helpt deelnemers verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces
"Een logboek laat de deelnemer zelf ook goed zien welke ontwikkeling zij maken door de tijd heen, wat dan weer motiverend werkt en vertrouwen geeft in hun eigen leervermogen.
De TrainersAcademie werkt ook met een reisverslag; dit is een ook een soort logboek maar dan per module, vaak met daarin ook praktijkopdrachten. Dit reisverslag wordt aan het einde van de module ‘beoordeeld’ door de opleider van de bewuste module en die bepaalt dan ook of een deelnemer een certificaat krijgt. Wij nemen het echt serieus!"
"Dat doen we als volgt: Aan de start van de training vullen mensen een 360* feedback test in over trainer competenties, die zij vervolgens aan minimaal drie bekenden sturen met de vraag deze ook in te vullen over hen.
De uitkomst van deze vragenlijst wordt tijdens een doelstellend gesprek met de coach besproken en daaruit worden 3 concrete leerdoelen voor de opleiding vastgelegd in het logboek.
Tijdens de modules houden de deelnemers bij, aan de hand van logjes, op welke wijze zij gewerkt of iets geleerd hebben met betrekking tot hun leerdoelen."
Annelies Tegel, Directeur van de TrainersAcademie
"Hier maken wij een onderscheid tussen het logboek voor de hele opleiding en de reisverslagen die per module worden bijgehouden. Het logboek wordt niet met de trainers gedeeld maar wel met een coach die de gesprekspartner is voor de hele opleiding. Elke week organiseert deze coach een ‘koffie-uurtje’ in de vorm van een online spreekuurtje waar de deelnemers welkom zijn om te sparren over de vraagstukken waar zij mee worstelen of zaken waarin zij beter willen worden. Het logboek komt daar goed van pas.
"Tijdens individuele modules zoals “Training ontwerpen” of heeft de trainer van die module wel inzicht in het reisverslag en kan daarmee inspelen op de individuele leerbehoeften die er tijdens de module spelen."
"Deelnemers vinden het fijn! Vooral omdat ze hiermee echt begeleid worden tijdens hun ontwikkeling richting het trainerschap. Voor ons als opleiders is het een uniek kijkje in iemands leerproces waardoor je van waarde kan zijn met goede tips en echte waarde kunt toevoegen."
"Werk met 1 goed ingericht formulier op LearningStone en laat altijd een kopie van wat de deelnemer invult naar jouw mailadres sturen. Zo ben je alert op waar de deelnemer mee bezig is. Houd vast aan dit formulier want er zijn altijd deelnemers die hun eigen manier van verslaggeving hebben, maar dat is op den duur niet meer bij te houden."
Meer weten over de TrainersAcademie? Kijk op: www.trainersacademie.com
• Ga naar een groepsruimte met een cursustijdlijn en click op “Bewerk”
• Kies “Voeg blok toe” en kies boven aan “Formulieren uit de content store”
• Kies hier “Logboek voor leren” of voor een eenvoudiger logboek “Logboek op één pagina”. Dit zijn beide voorbeelden die een goede basis vormen voor je eigen logboek.
• Pas in de editor bij “Vragen”, de specifieke vragen aan volgens jouw eigen wensen. Dit kunnen open vragen of specifieke vragen zijn over bepaalde zaken uit de training.
Welkom in de wereld van Learning & Development (L&D)! Het is de wereld waar mensgerichte professionals zich inzetten om vaardigheden te verbeteren, groei te stimuleren en mensen in staat te stellen…
Kort geleden werd de “Content store” van LearningStone gelanceerd: een makkelijk toegankelijke lijst met voorbeelden van cursustijdlijnen - de multimediale leerpaden die het hart vormen van ieder…